Quality eggs

Често задавани въпроси

Трябва ли да има петел, за да снасят кокошките?
Кокошките снасят яйца без да е необходимо присъствието на петел. Той е необходим единствено за тяхното оплождане.

Кафяви или бели яйца?egg-shell-colours-sm
Цветът на черупките зависи от цвета на оперението на птиците. Белите кокошки снасят бели яйца, кафявите – кафеникави, черните – сивкави. За повече информация вижте Цвeтът на черупката.

 

yolk-color-fan

Тъмен или светъл жълтък?
Цветът на жълтъка зависи единствено от храната, която приемат птиците, Цветът на жълтъка няма връзка с качеството и хранителната стойност на яйцето. За повече информация вижте Цветът на жълтъка.


От какво зависи здравината на черупката?
eggshell-membraneЗдравината на черупката зависи от правилното хранене на птиците и е в пряка зависимост от възрастта им. Колкото по-млади са носачките, толкова по-здрава е черупката. С напредване на възрастта на птиците, черупката изтънява и става по-чуплива. Здравината на черупката не влияе върху качеството и хранителната стойност на яйцето.


blood-spotsТочици кръв в жълтъка?
Съвсем нормално е да ги срещнете и не представляват никакъв проблем. Причина за появата им е спукване на кръвоносен съд по време на образуването на яйцето. Точиците кръв могат да бъдат отстранени, а яйцата са напълно годни за консумация.

Белтъкът е мътен и/или зеленикав?
И двете са доказателства за пресни и качествени яйца. Причина за мътен белтък е наличието на въглероден двуокис, което е признак за прясно снесено яйце. С остаряването на яйцето този въглероден двуокис излиза през порите.

egg-white-colorЗеленикав отенък се получава при високо съдържание на рибофлавин (Витамин В2), които е изключително полезен за цялостното здраве на организма. Необходим е за образуването на еритроцитите и антителата, за регулирането на растежа и репродуктивните функции, за здравето на кожата и ноктите, за растежа на косата и т.н.

Как да познаем кое яйце е прясно?
Има няколко начина. За повече информация вижте Кое яйце е прясно.