Quality eggs

egg-yolk-spoonХранителни стойности

Яйцето е най-здравословната и пълноценна храна – истински хранителен феномен. То е изключително хранително и полезно. Едно яйце съдържа всичко, от което има нужда организма на ден.

Повечето ценни съставки се намират в жълтъка. Той съдържа белтъчини, мазнини и голямо разнообразие от микроелементи – витамини A, B, D, E и K, минерали (желязо и цинк), мастни киселини (Omega-3 и Omega-6), лецитин, лутеин и зексантин.

Белтъкът съдържа предимно белтъчини – чист протеин, който се усвоява бързо от организма.

За допълнителна информация посетете Съхранение и консумация.

Хранително вещество Цяло яйце Белтък Жълтък
Калоричност (ккал) 75 17 59
Белтъчини (г) 6.25 3.52 2.78
Общо мазнини (г) 5.01 0 5.12
Общо въглехидрати (г) 0.6 0.3 0 .3
Мастни киселини (г) 4.33 0 4.33
Наситени мазнини (г) 1.55 0 1.55
Мононаситени мазнини (г) 1.91 0 1.91
Полинаситени мазнини (г) 0.68 0 0.68
Холестерол (мг) 213 0 213
Тиамин (мг) 0.031 0.002 0.028
Рибофлавин (мг) 0.254 0.151 0.103
Ниацин (мг) 0.036 0.031 0.005
Витамин B6 (мг) 0.07 0.001 0.0069
Фолиева киселина (мкг) 23.5 1 22.5
Витамин B12 (мкг) 0.5 0.07 0.43
Витамин A (IU) 317.5 0 317
Витамин  E (мг) 0.7 0 0.7
Витамин  D (IU) 24.5 0 24.5
Холин (мг) 215.1 0.42 214.6
Биотин (мкг) 9.98 2.34 7.58
Калций, Ca (мг) 25 2 23
Желязо, Fe (мг) 0.72 0.01 0.59
Магнезий, Mg (мг) 5 4 1
Мед, Cu (мг) 0.007 0.002 0.004
Йод, I (мг) 0.024 0.001 0.022
Цинк, Zn (мг) 0.55 0 0.52
Натрий, Na (мг) 63 55 7
Магнезий, Mn (мг) 0.012 0.001 0.012