Quality eggs

egg-yolk-250

Цветът на жълтъка

Грешно е убеждението, че колкото по-оранжев е цветът на жълтъка, толкова по-добро е яйцето. Цветът на жълтъка няма връзка с хранителните стойности и качеството на яйцето.

Качественото яйце е прясното яйце, снесено от здрави птици, хранени с пълноценен фураж.

Цветът на жълтъка зависи единствено от храната, която приемат птиците. Определящи за цвета са пигментите, които се съдържат в храната.

yolk-colorfanПри наличие на повече царевица във фуража, жълтъците ще са по-наситено жълти. И обратно, ако царевицата отсъства напълно от дневната дажба, жълтъците ще са по-бледи. Изборът на суровини за производството на фураж зависи от тяхната текуща наличност.

Когато птиците се отглеждат в двор и консумират трева, насекоми, червеи и др., жълтъците придобиват наситено жълт до оранжев цвят.

Прекалено тъмно-оранжевите жълтъци са обикновено в резултат на наличието на голямо количество неестествен пигмент в храната на птиците.

В зависимост от наличностите на царевица и пшеница, които влагаме в нашия фураж, цветът на жълтъците на нашите яйца варира от 6 до 12 по цветовата гама.

boiled-eggs-yolk-color
Варени яйца
Колкото по-сурово е яйцето, толкова по-тъмен изглежда жълтъкът и обратно – колкото е по-твърдо сварено, толкова по-светъл изглежда.

За да разберете повече за цвета на черупката вижте тук.