Quality eggs

Съхранение и консумация

Установеният от закона в България срок на трайност на яйцата е 28 дни от датата на снасяне при температура на съхранение от 5 до 18C градуса.

Съвети при консумация на яйца
1. Обръщайте внимание на датата на снасяне и срока на годност върху опаковката.

Въпреки, че при определени условия яйцата могат да се съхраняват по-дълго време, не е препоръчително да се консумират, тъй като се повишава риска от проникване на бактерии през порите на черупката в самото яйце.

2. Съхранявайте яйцата на хладно и консумирайте бързо. Колкото по-бързо, толкова по-пресни яйца ядете.

3. Винаги измивайте добре яйцата със сапун преди да ги консумирате, независимо по какъв начин ще ги приготвяте. Така минимизирате риска от попадане на бактерии върху друга храна или върху самото яйце при чупенето на черупката.

4. Не яжте сурови яйца. Няма нищо полезно в това, дори е вредно.

Протеинът в жълтъка се усвоява от организма много по-добре, когато яйцето е минало през термична обработка. Протеинът в белтъка се усвоява наполовина, ако яйцето е сурово. По големият проблем е, че в суровите белтъци се съдържа голямо количество авидин, който попадайки в организма образува трайна връзка с биотина, която организма не може да разруши. В резултат се получава недостатъчност на биотин (витамин B7).

Рискът от поглъщане на вирус или бактерия при консумация на сурово яйце е голям. Ако има зараза, термичната обработка я унищожава.

Най-добре е всички яйца да минават през известна термична обработка преди консумация, но без да прекалявате. При силна и продължителна термична обработка (твърдо сварени яйца) холестеролът в яйцата оксидира, което е вредно за организма.

5. Избягвайте да консумирате яйца от домашни кокошки, тъй като те не се проверяват за наличие на зарази, нито има контрол върху храната им.

Убеждението, че домашните яйца са по-добри от стоковите, е мит. Професионално отглежданите носачки, които се хранят със специален пълноценен фураж и подлежат на специален ветеринарен контрол, снасят много по-здравословни яйца. Ако сте купили стари яйца от магазина, домашното яйце ще бъде по-добро на вкус, но единствено защото е по-прясно.

Негодно за консумация яйце
Издава характерна неприятна миризма, наподобяваща миризма на сяра. Ако белтъка розовее или зеленее или има черни или зелени петна, яйцето е заразено с бактерии или гъбички и не бива да се консумира.

Цветът на жълтъка няма връзка с възрастта на яйцето. За повече информация вижте тук.

Точиците кръв в жълтъка не са признак на старо яйце. Това се получава от спукване на кръвоносен съд при образуването на яйцето. За повече информация вижте тук.